Picture of <div><strong>Forfatter</strong></div>Susie Jessen Johansen

Forfatter
Susie Jessen Johansen

Picture of <div><strong>Forfatter</strong></div>Susie Jessen Johansen

Forfatter
Susie Jessen Johansen

Læsetid
23 minutter
Kategori
Indholdsfortegnelse

Guide til SEO-venlig migrering ved lancering af ny hjemmeside

Er du interesseret i at høre hvordan, vi kan hjælpe dig med SEO-migrering, så kontakt os gerne til en uforpligtende snak.

Står du overfor at skifte CMS eller domæne, skal i gang med et redesign af din eksisterende hjemmeside eller lancering af en helt ny hjemmeside og URL-struktur? 

I de fleste tilfælde kan det være en fordel at forbedre hjemmesiden eller helt skifte den ud med en ny. Det er især, hvis designet eller funktionaliteten er forældet. En ny hjemmeside, et nyt CMS, et redesign eller en ny URL-struktur kan bidrage med øget salg, flere leads og en stigende konverteringsrate.

Der er dog en del, du skal være opmærksom på, når du skal i gang med hjemmeside migrering. Det gælder især hvis du gerne vil beholde dine organiske placeringer, opretholde den samme mængde af trafik fra Google, sikre at din nye hjemmeside bliver indekseret hurtigt og din SEO-værdi bliver videreført fra dine gamle sider til de nye. 

Hvis du gerne vil slippe godt afsted med hjemmeside migrering, er det altså vigtigt, at du tager højde for især SEO. Vi anbefaler altid, at du har en SEO specialist med på sidelinjen hele processen igennem, så du ikke glemmer vigtige detaljer, som kan betyde knald eller fald for din migrering. Vi har dog i denne artikel fokus på at få dig klædt bedst muligt på til at håndtere migreringen til en ny hjemmeside.

Det er vigtigt at tage højde for SEO, men derudover er der selvfølgelig også en lang række andre ting, man skal være opmærksom på, bl.a. tracking, (overførsel af) mailsystem, integration til CRM-system og ERP-system osv.

I denne artikel har vi skabt et overblik over alle de processer og aktiviteter, du skal være særlig opmærksom på i forhold til SEO, når du skal i gang med din hjemmeside migrering. 

1. Inden lancering

Når du går i gang med et migreringsprojekt, er der en lang række ting, du skal forberede, inden du er klar til at lancere en ny hjemmeside.

1.1. Skjul den nye hjemmeside for Google under udvikling

Når udviklingen af den nye hjemmeside går i gang, sker det som oftest på et test-domæne, dvs. en anden adresse end din nuværende hjemmeside. Det er en smart måde at gøre det på, da man i så fald ikke behøver at lukke ned for den eksisterende hjemmeside i mellemtiden. Men netop fordi der er tale om en ny version af hjemmesiden, hvor tekster, billeder og lignende bliver flyttet over på, så er det meget vigtigt, at du skjuler den nye hjemmeside for Google, indtil du er klar til at lægge den over på dit domæne og erstatte den gamle hjemmeside.

Hvis du ikke sørger for at test-domænet er skjult for Google, så vil Google begynde at indeksere og linke til halvfærdige sider på dit test-domæne – og du risikerer at miste værdien af tekstindholdet, som du har brugt tid og energi på at skrive og udarbejde. Det vil nemlig så blot være duplikeret indhold, når din nye hjemmeside går live, og det betyder i Googles øjne, at det har mistet sin værdi. 

Du kan skjule indholdet på dit test-domæne ved at sætte noindex på alle sider samt sætte password-beskyttelse på hjemmesiden. 

Noindex er et stykke kode, der fortæller Google, at du ikke vil have siderne på test-domænet indekseret. Siderne vil blive set af søgemaskinerne, men de vil ikke blive vist i søgeresultaterne. Hvis du bruger noindex, undgår du helt alle former for organisk trafik til de sider, hvor det er i brug. 

Kodestykket kan f.eks. se således ud:

<meta name=”robots” content=”noindex, nofollow”>

Det skal indsættes på alle sider, som du ønsker at skjule, og det skal placeres i sidens <head>-sektion.

Det skal du gøre

Det er en udfordring, du bør tage højde for og sørge for at undgå – og det kan du gøre ved at minde dine udviklere om at skjule den nye hjemmeside for Google, indtil du er klar til at lancere. Det er i sidste ende oftest udviklerne, der opretter test-domænet og udvikler hjemmesiden, så det er dem, der skal sørge for at al indhold er skjult fra søgemaskinerne.

Det kan vi gøre

Vi kan undersøge, om test-siden er skjult på en forsvarlig måde. Vi anbefaler altid, at der bliver sat noindex på alle sider og der bliver tilføjet passwordbeskyttelse på hele siden for at sikre at ingen af de nye sider bliver indekseret før tid og imens den gamle hjemmeside stadig er online. 

1.2. Begynd med strukturen

Uanset om der er tale om en hjemmeside eller en webshop, så kan det være en god idé at bruge tid på at skabe en god struktur til indholdet på hjemmesiden. Når der alligevel skal laves et redesign, en helt ny hjemmeside eller en flytning til et nyt CMS, står man alligevel over for større ændringer, og så kan det være en god idé samtidig at gentænke hjemmesidens struktur. 

Det kan her være en god idé at starte med hjemmesidens hovedmenu. Hvilke kategorier skal den indeholde? Hvilke underkategorier? Du kan tage udgangspunkt i din eksisterende hjemmeside og så bygge videre på den ud fra de serviceydelser og/eller sortiment af produkter, du tilbyder.

Det kan også hjælpe at tage et kig på, hvad dine konkurrenter gør, når de skal strukturere deres indhold. Det handler i bund og grund om at gøre det så nemt for brugeren som muligt at finde det, de leder efter samtidig med at du får oprettet alle de nødvendige sider, der er behov for.

Hvis du er i tvivl om, hvilke sider, du bør oprette og hvilke sider, der evt. kan overlappe, kan det være en fordel med en søgeordsanalyse. Den kan afdække, hvilke søgeord, der giver mening for dig at ranke på og på den måde gøre det klart, hvilke sider, der bør oprettes på den nye hjemmeside, så den får de bedste forudsætninger for at ranke på relevante søgeord. Som udgangspunkt er det således, at jo mere relevant en side er for et søgeord, jo større potentiale er der for at opnå en god placering. 

Det skal du gøre

Der er ingen, der kender dit sortiment og dine ydelser bedre end dig. Det er derfor vigtigt, at du tager et kritisk kig på dit indhold og finder ud af, hvordan det bedst giver mening at det bliver struktureret. Tag evt. et kig på dine største konkurrenter og se, hvordan de har struktureret indholdet – og tag også gerne en brainstorm med dine kolleger, familiemedlemmer og andre i dit netværk for at få gode råd til at skabe en gennemskuelig struktur på hjemmesiden..

Det kan vi gøre

Vi kan bidrage med en søgeordsanalyse, der kan afdække, hvilke sider, du bør oprette på hjemmesiden med henblik på at skabe gode placeringer i søgemaskinerne. En søgeordsanalyse kan bl.a. fortælle dig, hvilke kategorier, du absolut ikke må undvære på hjemmesiden, hvilke kategorier, der bør deles i to (f.eks. “Babylegetøj” og “Børnelegetøj” i stedet for bare “Legetøj”) og hvilke kategorier, der kan kombineres (f.eks. “Nederdel til børn” og “Nederdel til baby”). Det er en god hjælp til at finde den bedst mulige struktur for hjemmesidens indhold.

Vi kommer selvfølgelig også gerne med vores bud på en god struktur til hjemmesiden ud fra observationer af konkurrenter, søgeordsanalyse, sortiment og ikke mindst vores mange erfaringer med strukturering af indhold på hjemmesider og i webshops.

1.3. Skab et overblik over hjemmesidens indhold

Når du skal i gang med at bygge en ny hjemmeside, er det vigtigt, at du skaber et overblik over alle sider på din eksisterende hjemmeside. Det gælder både sider, kategorier og produkter – og det gælder også, selvom du har en webshop med over 500 produkter.

Du kan få et overblik over alle sider på hjemmesiden ved hjælp af mange forskellige værktøjer, bl.a. SEO Spider, Google Search Console, site-søgning og Google Analytics. Du får det mest fyldestgørende billede ved at kombinere alle metoderne, da nogle ikke kan vise hele billedet i sig selv, f.eks. kan en site-søgning kun vise de indekserede sider på hjemmesiden. Når du bruger et mix af alle metoderne, kan du skabe et overblik over alle URL’er på hjemmesiden, som du kan trække over i et regneark, som f.eks. Excel eller Google Sheets.

Når du har en kolonne med alle “gamle” URL’er, skal du lave en ny kolonne, hvor du kan indsætte de nye URL’er ud for hver af de gamle sider. 

Det kan give dig et godt overblik over, hvordan strukturen på den gamle hjemmeside passer sammen med den nye hjemmeside. Det viser dig også, om der er “gamle” sider, der (endnu) ikke er blevet oprettet på den nye hjemmeside, og om der er nye sider, der ikke findes på den gamle side.

I mange tilfælde kan det være en fordel med samme struktur, især fordi URL’erne så vil være de samme, men der kan være behov for ændringer, hvis der f.eks. er én side, der skal deles i to eller flere på den nye hjemmeside eller hvis der er serviceydelser eller produkter, der helt udgår.

Hvis der tidligere er arbejdet med SEO på den gamle hjemmeside, så er det også en god idé at skabe et overblik over søgeordene, når der skal lanceres en ny hjemmeside. Vi anbefaler, at du noterer søgeordene ud for hver enkelt af URL’erne, så du får en idé om, hvilke sider på din nye hjemmeside, der skal ranke på søgeordene fremover. Alternativt kan du bruge værktøjet Accuranker til at spore på søgeordsplaceringer på dine primære og sekundære søgeord.

Når den nye hjemmeside er lanceret (og søgeordsplaceringerne forhåbentligt er fulgt med), kan du så gå i gang med at foretage yderligere optimering af søgeordene og forbedre placeringerne endnu mere.

Det kan vi gøre

Vi har adgang til en lang række værktøjer, der kan hjælpe med at skabe et overblik over alle sider på hjemmesiden. Vi kan udarbejde et regneark med alle nuværende URL’er, så du har et godt udgangspunkt for at skabe et overblik over hjemmesidens indhold.

Vi kan også ved hjælp af værktøjet Accuranker hjælpe dig med at holde styr på placeringerne på dine primære søgeord inden og efter lancering, så du får et overblik over udviklingen i forbindelse med lancering af ny hjemmeside.

Vi kan også tilbyde at stå for den daglige optimering og trække på alle de værktøjer, vi har til rådighed, så du kan undgå at skulle betale i dyre domme for værktøjer, du reelt kun bruger en lille del af. Samtidig kan du lade vores mangeårige ekspertise fra mange forskellige brancher komme dig til gode. 

Det skal du gøre

Når vi har lavet et overblik over alle de gamle URL’er til dig, kan du gå i gang med at matche de gamle URL’er med de nye. Det kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilke sider, der mangler på den nye hjemmeside og hvilke sider, der er oprettet på den nye, som ikke findes på den gamle. Dette overblik vil samtidig også fungere som udgangspunkt for at opsætte 301 redirects i forbindelse med lanceringen. Det kan du læse mere om senere. 

1.4. Saml data før lancering

Det er umuligt at se, hvordan performance har ændret sig efter lancering af en ny hjemmeside, hvis man ikke har samlet data på den gamle hjemmeside. 

Vi anbefaler derfor, at du allerede nu med den gamle hjemmeside sørger for at samle data om især søgeordsplaceringer (f.eks. ved brug af Accuranker), hjemmesidens organiske søgetrafik (f.eks. ved brug af Google Analytics) og antal indekserede sider (f.eks. ved brug af Google Search Console). Hvis du har alt dette opsat, inden du går i gang med at bygge den nye hjemmeside, får du de bedste forudsætninger for at vurdere og opdage alvorlige problemer på den nye hjemmeside, når den bliver lanceret. 

Det skal du gøre

Hvis der allerede nu er snak om at skifte til en ny hjemmeside – og der endnu ikke er opsat overvågning på den nuværende hjemmeside – så er det bare med at komme i gang. Jo mere data, du kan få indsamlet inden lancering af den nye hjemmeside, jo bedre stillet er du til at foretage konklusioner på, hvordan den nye hjemmeside klarer sig i forhold til den gamle.

Det kan vi gøre

Hvis der ikke allerede er opsat overvågning på siden i form af bl.a. Google Analytics og Google Search Console, kan vi være behjælpelige med opsætning af disse. Vi kan sørge for indsamling af al den nødvendige data, ikke kun besøg på siden, men især også hændelser i form af f.eks. henvendelser og køb. 

Vi kan også være behjælpelige med at udarbejde en søgeordsanalyse med henblik på at identificere dine primære søgeord og derefter holde øje med disse søgeord og deres placeringer i søgemaskinen. Det gør det nemt for dig at sammenligne søgeordenes placeringer før og efter lancering.

1.5. Opret 404-side

En 404-side er en fejlside, som man bliver ført til, hvis den side, man prøver at komme ind på, af den ene eller anden årsag, ikke kan tilgås. Det kan f.eks. være at siden er blevet nedlagt og ikke blevet videredirigeret til en anden side. Det kan ske, hvis der f.eks. er et produkt i en webshop, der udgår, og der ikke findes en erstatning.

I langt de fleste tilfælde er der her tale om en “endestation”, hvor man ikke kommer videre – og det får de fleste brugere til at forlade hjemmesiden og finde en anden mulighed, især når de kommer ind via den organiske trafik og specifikt leder efter et produkt eller en ydelse. Det kan i værste tilfælde betyde, at du mister en potentiel kunde i svinget.

Der vil altid være risiko for at en bruger kan falde over en død side og lande på en 404-side, men du kan sørge for at denne 404-side hjælper brugerne og dig selv i stedet for blot at være en forhindring.

Det kan du gøre ved at udarbejde  en 404-side, der har en søgefunktion samt links til det vigtigste indhold på hjemmesiden. Det kan hjælpe brugerne med at finde det, de ledte efter i første omgang. 

Det er også en god idé at opsætte sporing af denne 404-side i Google Analytics, så du kan finde disse 404-sider løbende og redirecte/viderestille dem til sider, der rent faktisk eksisterer på hjemmesiden. Det er altid bedst at sikre, at brugerne finder dét, de leder efter i første hug. 

404-sidevisninger er uønsket, både for brugerne og for Google, så det handler om at minimere visninger af 404-siden på din hjemmeside – og det er muligt med 301 redirects, som du kan læse mere om længere nede i denne artikel.

Det kan vi gøre

Vi har værktøjer til rådighed, der gør, at vi kan finde 404-sider på hjemmesiden og samle dem i en oversigt. Vi kan så finde de tilsvarende nye sider og lave en redirect-liste, som vi enten selv kan implementere på den nye hjemmeside eller kan sende videre til udviklerne.

Vi kan også sørge for at der bliver opsat sporing af 404-siden, så der løbende kan opsættes redirects/viderestilling og så vidt muligt undgå at brugerne lander på en død side, men i stedet finder dét, de ledte efter i første omgang.

Det skal du gøre

Vi kan sende vores oversigt over døde sider til dig, og du kan så finde de tilsvarende nye sider på hjemmesiden, som de døde sider skal redirectes til. Vi kan også sende vores oversigt med vores forslag til redirects, og du kan så tjekke op på, om du er enig og ellers rette til. Udviklerne kan så oprette disse redirects på siden, så du undgår døde sider.

1.6. Flyt on-page SEO med over 

Hvis du allerede har arbejdet med SEO på den eksisterende hjemmeside, så er der meget at miste, hvis du ikke får det hele med over. Det kan koste placeringer, hvis du glemmer at få vigtige on-page-elementer såsom titel, metabeskrivelse, overskrifter, brødtekst, billedtekster osv. med over på den nye hjemmeside. Vi anbefaler derfor altid, at du holder dig til det samme indhold med samme hierarkiske struktur som på den gamle hjemmeside til at starte med – og når den nye hjemmeside er lanceret (og det er lykkes dig at bibeholde søgeordsplaceringerne), kan du så småt begynde med små ændringer for at prøve at forbedre placeringerne yderligere.

Hvis du ikke tidligere har arbejdet med SEO på din hjemmeside, så har du faktisk intet at miste. Det betyder bare, at du starter helt fra bunden, og her kan det være essentielt at begynde med en søgeordsanalyse for at klarlægge potentialet. Det kan hjælpe dig med at finde ud af, om der faktisk bliver behov for nye sider på din nye hjemmeside. Det kan også hjælpe dig med at forfatte nyt indhold til hjemmesiden. 

Det er vigtigt at påpege, at når man lægger en ny hjemmeside online, så vil Google revurdere siden. Det kan betyde, at man måske mister nogle placeringer, hvis man tidligere har ranket på nogle “lånte” søgeord, men revurderingen betyder også, at man med en ny hjemmeside kan skabe grobund for at ranke på søgeord, som man tidligere ikke har kunnet slå igennem på. 

Det skal du gøre

Det er vigtigt at du får gemt indholdet fra din gamle hjemmeside et sted, så det ikke går tabt, når den nye hjemmeside kommer online. Det kan sagtens være i et separat Word-dokument, men generelt er det en god idé at lade hele den gamle hjemmeside leve skjult efterfølgende, så du ikke mister bl.a. tekster, billeder eller lignende i processen.  

Ideelt er det, at indholdet på den gamle hjemmeside løbende flyttes med over, når der bliver oprettet nye sider. Det kan du selv gøre, hvis du står for at oprette sider/kategorier/produkter på den nye hjemmeside – ellers skal du fortælle udviklerne, at de skal gøre det.

Det kan vi gøre

Vi kan crawle den gamle hjemmeside og lave en oversigt over bl.a. H1’er, titler og metabeskrivelser og samle det hele i et dokument sammen med URL’erne, så det bliver nemt at indsætte disse oplysninger på de respektive sider, når de oprettes. Vi kan også være behjælpelige med at flytte indholdet fra den gamle til den nye side, hvis vi får backend-adgang tidligt i udviklingsprocessen.

Derudover kan vi også hjælpe med en søgeordsanalyse, hvis der ikke tidligere har været arbejdet med SEO på siden og på den måde skabe et overblik over, hvor der kan og bør sættes ind.

1.7. Sørg for god hastighed

Hastighed er vigtigt for såvel søgemaskinerne som brugeren. 

Brugere ønsker ikke at bruge tid på en langsom hjemmeside, så hvis det tager for lang tid at komme ind eller rundt på hjemmesiden, vil de fleste søge andre steder hen. 

Søgemaskinerne ved, at brugerne ikke ønsker at interagere med langsomme hjemmeside, så derfor er hastigheden en vigtig faktor, når de skal rangere hjemmesider. Hvis din hjemmeside er meget langsom, vil du enten miste dine allerede gode placeringer eller have meget svært ved at komme højt op i søgemaskinerne på dine ønskede søgeord.

En langsom hjemmeside kan være grunden til faldende salg, manglende henvendelser og i sidste ende mistet indtjening – og det er lige netop derfor at den nye hjemmesides hastighed bør være i fokus fra begyndelsen. 

Er du i tvivl om, hvordan det ser ud med den nye hjemmeside lige nu, kan du altid tjekke den med Google Pagespeed Insights. Den tester hastigheden på hjemmesiden og kommer endda med forslag til, hvordan hastigheden kan forbedres.

Der er en lang række faktorer, der spiller ind på hastigheden, bl.a. serversvartid, billedformater, mængde af CSS og meget mere. Det bør derfor tænkes ind af udviklerne igennem hele processen, så du ender med en ny hjemmeside, der er lynhurtig, både for brugernes skyld, men naturligvis også for søgemaskinernes skyld. 

Det skal du gøre

Du kan teste hjemmesiden med Google Pagespeed Insights inden lancering og sende eventuelle fejl og mangler forbi din udvikler.

Det kan vi gøre

Vi kan tage et kig på hjemmesiden med fokus på hastigheden og komme med vores bud på, hvor der bør sættes ind for at optimere hastigheden.

1.8. Sørg for mobilvenlighed

I dag browser de fleste på deres mobiler, uanset om de søger efter serviceydelser eller produkter. Det betyder, at det i dag er vigtigere end nogensinde at en hjemmeside er mobilvenlig og har en god brugeroplevelse på mobil. 

Det skal være lige så intuitivt og nemt at finde, hvad man leder efter på mobil som på desktop – og hvis det ikke er tilfældet, er der mange brugere, der vil falde fra og lede hos konkurrenten i stedet for. 

Søgemaskinerne ved, at brugerne ikke ønsker at interagere med en dårlig mobilside, så derfor er mobilvenlighed en vigtig faktor, når de skal rangere hjemmesider. Hvis din hjemmeside ikke er mobilvenlig, kan det få negative konsekvenser for dine søgeordsplaceringer og kan samtidig betyde mistet indtjening. 

Er du i tvivl om, hvordan Google ser din hjemmeside lige nu, kan du bruge Google Mobile-Friendly Test Tool. Den tester, hvor nemt en bruger kan bruge din side på en mobilenhed.

Mobilvenligheden hænger sammen med hele opbygningen af hjemmesiden og involverer bl.a. struktur, hovedmenu og meget mere. Mobilvenligheden bør derfor tænkes ind af designerne og udviklerne fra begyndelsen, så der ikke skal laves en masse større rettelser kort inden lancering for at leve op til Googles krav til brugervenlighed på mobilenheder.

Det skal du gøre

Du kan teste hjemmesiden med Google Mobile-Friendly Test Tool inden lancering og sende eventuelle fejl og mangler forbi din udvikler.

Det kan vi gøre

Vi kan tage et kig på hjemmesiden med fokus på mobilvenlighed og komme med vores bud på, hvor der bør sættes ind for at optimere hastigheden.

1.9. Foretag sundhedstjek af ny hjemmeside

Inden hjemmesiden lanceres, er det en god idé at lave et overordnet sundhedstjek af den nye hjemmeside. Der findes en del best practices, som bør overholdes for at sikre, at den nye hjemmeside på den ene side kan bibeholde sine placeringer i søgemaskinen og på den anden side er intuitiv for brugerne. 

  • Er der én H1 på alle sider?
  • Gøres der brug af H2’ere som underoverskrifter og H3 til yderligere inddeling?
  • Er billederne i høj kvalitet, men uden at fylde for meget?
  • Er fonten letlæselig?
  • Er CTA’er synlige og er der en god kontrast mellem CTA og det resterende indhold?
  • Er kontaktoplysningerne synlige?
  • Er hjemmesiden brugervenlig?
  • Er hjemmesiden responsiv?
  • Er hjemmesiden hurtig?
  • Er der en cookie-popup og overholder den gældende lovgivning?
  • Duer navigationen og er det til at finde rundt?
  • Passer tekster og billeder til målgruppen?

Det vil altid være en god idé at lade en (eller flere) udefrakommende teste den nye hjemmeside inden lancering. Man kan nemlig hurtigt stirre sig blind på eventuelle fejl og mangler, når man sidder med den nye hjemmeside hver eneste dag.

Det skal du gøre

Brug din familie og dine venner og lad dem teste hjemmesiden inden lancering. Det kan give dig et godt indblik i, hvad der fungerer og hvad der ikke gør. Husk at skrive noter undervejs, så du kan huske, hvad du skal diskutere med udviklerne.

Det kan vi gøre

Vi hjælper altid gerne med en grundig gennemgang af hjemmesiden inden lancering, så eventuelle fejl og mangler kan udbedres, inden hjemmesiden lægges online. Vi kan teste, om den nye designskabelon er SEO-venlig, og vi har også mange års erfaring med både brugervenlighed og konverteringsoptimering og kan hurtigt spotte potentielle problemer.

2. Under lancering

Når hjemmesiden er klar, skal den flyttes over på dit domæne. I forbindelse med denne flytning, bør du være opmærksom på følgende:

2.1. Fjern noindex

Noindex bruges som sagt, når man vil fortælle søgemaskinerne, hvilke sider på hjemmesiden, der ikke skal indekseres og dermed ikke vises i søgeresultaterne. 

Imens den nye hjemmeside stadig ligger på test-domænet, skal hele dette test-domæne som sagt have noindex, så de nye sider ikke bliver indekseret før tid. Hvis det ikke bliver gjort fra starten, så kan du ende med at miste alle dine hårdttjente placeringer på den nye hjemmeside, da indholdet på din hjemmeside blot vil være duplikeret indhold. 

Når hjemmesiden så bliver lagt online, er det mindst lige så vigtigt, at noindex bliver fjernet fra alle sider igen, så Google kan finde og indeksere de nye sider. Hvis det ikke er tilfældet, så fjerner du blot din gamle hjemmeside uden at du reelt erstatter den med den nye. Det vil betyde, at du mister ALLE dine placeringer. Det er derfor meget vigtigt, at der bliver tjekket op på noindex i forbindelse med lancering, så du hurtigt kan få indekseret den nye hjemmeside i søgemaskinerne.

2.2. Opsæt type 301 redirects

Type 301 redirects er en af de vigtigste implementeringer, når du skal have en ny hjemmeside. En type 301 betyder at systemet fortæller Google og andre browsere, at en webside har fået en ny, permanent URL. Når der er opsat type 301 redirects, sikrer du, at når nogen forsøger at tilgå en side på din gamle hjemmesideadresse, vil de automatisk blive viderestillet til den nye hjemmesideadresse. 

Det er selvfølgelig vigtigt for dine brugere, så de ikke ender på “døde” sider på din hjemmeside, hvilket giver en dårlig brugeroplevelse. Det er dog essentielt i forhold til Google, da det sikrer at gamle og nye adresser bliver indekseret korrekt og SEO-værdien fra den gamle side bliver videreført til den nye. 

Ved nogle hjemmesider, primært webshops med mange produkter, kan det være svært at lave type 301 redirects for alle sider. Her er det dog stadig vigtigt, at der bliver lavet redirects for de vigtigste sider, f.eks. sider med gode organiske placeringer. Der bør så også som tidligere nævnt oprettes en 404-side, der kan hjælpe med løbende at fange døde sider, der bør redirectes. 

Det skal lige siges, at redirect altid bør opsættes på en sådan måde, at en underside på den gamle hjemmeside matches med den tilsvarende underside på den nye hjemmeside. Det kan være fristende at redirecte alle undersider til forsiden på den nye hjemmeside, men det kan og vil ofte betyde et markant fald i placeringerne i søgemaskinen og et kæmpe fald i trafik. Det er her aldrig bedst at tage den “nemme” løsning. Du sparer måske en masse tid, men du mister en masse værdi, som kan tage meget lang tid at bygge op igen.

Type 301 redirects er et ufravigeligt krav, hvis du vil slippe godt af med at lancere din nye hjemmeside over for Google.

2.3. Flyt tracking med over

Hjemmesider samler i dag på tracking- og andre integrationskoder – og det skal alt sammen med over på den nye hjemmeside. Det kan være scrips fra Google Analytics, Google Ads, Google Tag Manager, Facebook (Meta) Pixel, meta tags fra bl.a. domæneverificering på Facebook og Google Search Console og meget mere. Hvis alle disse scripts ikke bliver flyttet med over, kan du miste værdifulde data i processen. 

Det er bedst at disse scripts flyttes over på den nye hjemmeside i forbindelse med lanceringen, da du så på den ene side slipper for at tracke dobbelt og på den anden side ikke ender med et hul i trackingen.

Når du alligevel skal i gang med at finde og flytte alle scripts over på den nye hjemmeside, så anbefaler vi, at du implementerer så meget som muligt via Google Tag Manager, så disse scripts ikke ligger direkte på siden, hvor de kan ende med at blive slettet ved en fejl. I så fald skal du kun sørge for at implementere Google Tag Manager-scripts på den nye hjemmeside, og så er du godt kørende.

I processen med flytningen af trackingen er det meget vigtigt, at du er opmærksom på Cookie Consent. Trackingen skal selvfølgelig opsættes på en sådan måde, at den overholder cookie-lovgivningen, f.eks. at Google Analytics ikke tracker besøgende, der har sagt nej til cookies. 

3. Efter lancering

Ca. 24-48 timer efter hjemmesiden er lagt online, er det vigtigt at tjekke op på, om alt er opsat korrekt.

3.1. Test indeksering

Indeksering er naturligvis et vigtigt element, når en ny hjemmeside bliver lanceret. Hvis siderne ikke bliver indekseret (hurtigt), dukker de ikke op i de organiske søgeresultater, og det betyder, at du mister dine søgeordsplaceringer på disse sider. 

Det er af den grund meget vigtigt umiddelbart efter lancering at holde fokus på indeksering af dine sider. Det kan gøres på flere måder:

  • Site-søgning: Hvis du skriver site: efterfulgt af en webadresse i Google, får du en oversigt over alle indekserede sider på dette websted, f.eks. “site:vaekst.com” giver alle indekserede sider på vores hjemmeside. Det kan give dig et overblik over de sider, der allerede er indekseret. Du kan også specificere søgningen mere og dermed finde indekserede sider med et bestemt emne ved at tilføje et bestemt søgeord eller søgefrase, f.eks. “site:vaekst.com seo”.
  • Google Search Console: I Google Search Console findes der en såkaldt Page Indexing report, som viser indekseringsstatus på alle de URL’er, som Google kender til på din webside. Du får her et overblik over alle indekserede og ikke-indekserede sider samt en tabel med grunde til, hvorfor nogle URL’er ikke kunne blive indekseret eller hvad du kan gøre for at forbedre indekseringen. 

Det er altid bedst at benytte begge metoder til at teste indeksering, da der f.eks. kan være fejl i Google Search Console. En webadresse kan f.eks. stå som “Crawled – Currently not Indexed” i Google Search Console, men alligevel dukke op i en site-søgning.

Det skal lige nævnes, at der kan være mange grunde til at en webadresse endnu ikke er blevet indekseret. Det kan f.eks. være, at siden indeholder for tyndt indhold. SERP (søgemaskinernes resultatsider) skal repræsentere det bedste indhold for et givent søgeord, så hvis dit indhold ikke er relevant eller der ikke er nok indhold på siden, kan Google vurdere, at siden simpelthen ikke har fortjent en rangering. Det kan også være, at det er fordi et produkt er udsolgt eller der er problemer med interne links og siden er meget svær at finde “naturligt”. 

Hvis der er mange relevante sider, der ikke bliver indekseret efter skiftet til en ny hjemmeside, et nyt CMS eller efter et redesign, så kan det være en god idé at tage en specialist med på råd. Det kan nemlig koste en del placeringer, når indeksering lader vente på sig – og det kan være, at der kun er et lille problem, der forhindrer indeksering. 

Det skal du gøre

Du kan selv gå i gang med at dykke ned i site-søgninger og tage et kig på Google Search Console-data med henblik på at finde sider, der endnu ikke er indekseret efter lanceringen. Du kan også direkte i Google Search Console anmode om indeksering af de sider, der endnu ikke er indekseret for at speede processen op. Det skal dog lige understreges igen, at der kan være mange forskellige grunde til at en side ikke er blevet indekseret, så det er altid en god idé at få en specialist med om bord tidligt i processen. 

Det kan vi gøre

Vi har adgang til værktøjer, hvor vi kan teste, hvilke sider, der er indekseret og hvilke, der ikke er. Det kan hjælpe os med at finde ud af, om der er nogle indekseringsproblemer, f.eks. om noindex er blevet fjernet fra hjemmesiden i forbindelse med lanceringen.

3.2. Test redirects

Type 301 redirects har som tidligere nævnt afgørende betydning for din nye hjemmeside, og det er derfor vigtigt, at du efter lanceringen tester, om de oprettede 301 redirects virker i praksis. 

Uanset om du har en lille hjemmeside eller en stor webshop med flere tusinde produkter, så behøver du altså ikke teste samtlige sider af. Vi anbefaler, at du laver stikprøver på 20-30 sider, som du ved har ændret permanent adresse – og som minimum bør du teste de største og vigtigste sider på hjemmesiden. 

Det skal du gøre

Den nemmeste (og mest sikre) måde at tjekke, om redirects virker, er ved at bruge et værktøj, der kan måle en given undersides HTTP-statuskode.

Vi kan anbefale følgende:

Den kan fortælle dig, hvilken statuskode dine sider har – og den melder tilbage, om alt er i orden eller om der er problemer med siden.

Det kan vi gøre

Vi kan køre hele siden, og alle gamle hjemmesideadresser, gennem en SEO Spider og tjekke op på statuskoderne på alle URL’er. Det er her muligt at filtrere efter specifikke statuskoder, så vi f.eks. kan finde ud af, om der er nogle 404-sider, der mangler at blive redirected eller om der er andre problemer, der står i vejen for at hjemmesiden fungerer optimalt.

3.3. Tjek op på brudte links

Når man flytter store mængder af indhold fra én side til en anden side, kan det ske, at nogle interne links ikke længere virker. Det kan f.eks. være links, der peger på test-adressen eller endda døde links.

Hvis der er mange brudte links på den nye hjemmeside, kan det ødelægge din interne linkbuilding. Det er dog også med til at stille dig i et dårligt lys over for både Google og brugerne.  

Det er af den grund vigtigt, at du bruger tid på at scanne hele den nye hjemmeside for brudte links, både interne og eksterne links, så du kan få rettet dem til. Det gælder både døde links og test-adresse links, men også interne links, som måtte gå gennem en 301-redirect.

Det skal du gøre

Det kan være meget tidskrævende, men du kan gennemgå alle de vigtigste sider og tjekke op på de interne links på disse sider. Hvis der er nogle, der melder fejl, kan du opdatere disse links. 

Det kan vi gøre

Vi kan ved hjælp af en SEO Spider finde og lave en oversigt over brudte links, som vi (eller du) kan rette til på hjemmesiden efterfølgende.

3.4. Få styr på indgående links

Medmindre du lancerer på et helt nyt domæne, så vil din hjemmeside have en masse gode indgående links (dvs. links fra andre hjemmesider, såkaldte backlinks), som bidrager med værdi til din hjemmeside og hjælper dig med at opnå de gode søgeordsplaceringer. 

Google er stor fan af originalt og godt indhold, men gode indgående links spiller stadig en meget stor rolle. Det er derfor vigtigt at du aktivt yder en indsats for at beholde de gode indgående links. 

Det er selvfølgelig helt essentielt at du får oprettet redirects, så du ikke ender med at miste indgående links – men du bør samtidig overveje, om det er muligt at få opdateret de links, som betyder mest, til den rigtige URL, så de ikke skal gennem et redirect først.

Det kan vi gøre

Vi kan ved hjælp af en Backlink Checker lave en oversigt over alle indgående links i prioritetet rækkefølge efter deres DR (Domain Rating), som angiver autoritetsværdien af en hjemmeside. Jo højere DR, jo mere værdi bidrager linket med. 

Det skal du gøre

Når vi har udarbejdet en oversigt med alle indgående links, kan du gå i gang med at kontakte diverse hjemmesider med henblik på at få opdateret dine links.

3.5. Hold øje med Google Search Console

I tiden efter lanceringen er det vigtigt at du holder godt øje med Google Search Console. Det er nemlig her, du kan fange eventuelle problemer, som kan ende med at koste dig dyrt, hvis du ikke får rettet op på dem hurtigst muligt. 

Det er f.eks. her, du kan finde ud af, om Google oplever problemer med at indeksere din hjemmeside og om der sker store udsving i søgetrafik eller antal indekserede sider, hvilket alt sammen er væsentlige faktorer for, hvor godt din hjemmeside kommer gennem migreringen. 

Google Search Console giver dig et øjebliksbillede af situationen og kan give dig konkrete værktøjer til, hvad du kan gøre for at optimere din hjemmeside for at sikre at du kommer godt igennem migreringen. Vent derfor ikke på salgstal eller henvendelser fra kunder for at se, om der er problemer med siden. Brug Google Search Console aktivt, ikke kun direkte efter lanceringen, men hver dag eller uge, så du altid er på forkant med eventuelle problemer.

Det kan du gøre

Google Search Console er et vigtigt redskab, når man lever af en webshop eller en hjemmeside. Det vil derfor være ideelt, hvis du bruger tid på at sætte dig godt og grundigt ind i Google Search Console, så du ved, hvad du skal kigge efter og evt. hvad du skal gøre, hvis du støder ind i nogle problemer med siden/shoppen. Det kan være svært at gennemskue alle de vigtige redskaber alene, så vi anbefaler, at du tager en ekspert med på råd, som kan give dig en grundig introduktion til værktøjet.

Det kan vi gøre

Vi er eksperter i Google Search Console og bruger det dagligt i vores arbejde med vores kunder. Vi kan hjælpe dig med at lære værktøjet at kende, så du aktivt kan bruge det i dit arbejde.

3.6. Tjek op på tracking

I forbindelse med lanceringen er alle tracking-koder (f.eks. Google Analytics, Facebook (Meta) Pixel m.m.) indsat på den nye hjemmeside – enten hver for sig eller samlet i Google Tag Manager, så det kun er Google Tag Manager-scripts, der er direkte indsat på hjemmesiden. Det er selvfølgelig første step for at videreføre tracking af bl.a. trafik, adfærd og konverteringer på den nye hjemmeside.

Når den nye hjemmeside er lanceret, er det dog en nødvendighed, at man også tester, om alle disse tracking-koder fungerer som de skal. Tracker Analytics trafik og virker konverteringer? Du kan med fordel bruge DebugView i Google Analytics 4 til at teste, om den sporer på de relevante hændelser og konverteringer.

Er det hele opsat gennem Google Tag Manager, kan du med fordel bruge Google Tag Managers Preview-tool til at teste, om de rigtige tags bliver affyret, når de skal.

Vær opmærksom på: Uanset om du implementerer trackingkoder som Google Analytics direkte på hjemmesiden, via et plugin eller via Google Tag Manager, så er det vigtigt, at du tester, om den snakker sammen med din cookie-pop-up og på den måde overholder cookielovgivningen. Analytics må ikke spore på de besøgende, der siger nej til cookies, og det er dit ansvar at sikre, at det er opsat korrekt.

Det skal du gøre

Hvis du har en god forståelse for tracking, kan du med fordel selv teste af i DebugView i Google Analytics 4 eller Preview tool i Google Tag Manager og på den måde tjekke op på, om der trackes på hændelser og konverteringer.

Det kan vi gøre

Hvis du ikke har den store erfaring med tracking, hjælper vi gerne med at undersøge, om trackingen er opsat korrekt og om det er opsat på en sådan måde, at cookielovgivningen bliver overholdt.

3.7. Tjek op på landingssider i annoncer

Hvis du inden lanceringen af ny hjemmeside har kørt annoncer på bl.a. Google (Google Ads), Bing (Microsoft Ads), Facebook/Instagram, LinkedIn, Pinterest, Tik Tok eller lignende steder, så er det vigtigt, at du får opdateret landingssiderne i disse annoncer til dine nye URL’er. Nogle platforme, som f.eks. Google Ads, fortæller dig, hvis der bliver linket ind til en 404-side, men ikke hvis der blot er tale om redirects. 

Det er ikke verdens undergang, hvis du ikke opdaterer links, der bare har fået et nyt navn, så længe de er blevet redirectet, men vi anbefaler alligevel, at du gør det for at undgå viderestillingen og den ekstra tid, det kan tage for brugeren at komme ind på landingssiden.. 

Hvis du inden lanceringen har haft shopping-kampagner kørende på f.eks. Google Ads, hvor Google automatisk har trukket produktdata fra et XML-feed på din hjemmeside, er det vigtigt, at du får opdateret opsætningen, så der fortsat bliver linket korrekt ind til din nye hjemmesides URL’er.

Det skal du gøre

Efter lanceringen skal du selv manuelt tjekke op på alle dine aktive kampagner for at opdatere landingssiderne til de nye URL’er for at undgå viderestilling. Husk også i tiden efter lanceringen at tjekke op på, om der er benyttet gamle landingssider i de eksisterende kampagner, som du løbende sætter i gang. 

Det kan vi gøre

Har du ikke tid til at tjekke alle platforme, kan vi med adgang tjekke op på alle aktive (og inaktive) kampagner og opdatere landingssiderne. Vi kan også udarbejde et nyt XML-feed med dine produkter, så du kan genoptage dine Shopping-kampagner.

3.8. Saml data efter lancering

Det kræver den rette data at finde ud af, om man er kommet godt gennem migreringen. Det er bl.a. data fra Google Analytics, Google Search Console og ikke mindst søgeordsplaceringsværktøjer som f.eks. Accuranker, som bør være på plads længe inden migreringen.

 Alle disse værktøjer bidrager med værdifuld viden om, hvordan situationen så ud inden migreringen og hvordan den ser ud efterfølgende, så du kan følge med i, hvad migreringen har bidraget med. 

Google Analytics bidrager f.eks. med viden om konverteringer før og efter, f.eks. køb eller henvendelser. Google Search Console bidrager med viden om trafik og indekserede sider – og Accuranker bidrager med viden om udviklingen i søgeordsplaceringerne. 

Ved at sammenligne data fra før migreringen med efter, kan du tegne dig et billede af, hvordan performance har ændret sig. Går det fremad? Er der noget, der halter? Det hjælper dig også med løbende at kunne forbedre og optimere hjemmesiden ud fra denne performance.

Det skal du gøre

I tiden efter migreringen er det som nævnt meget vigtigt, at du holder øje med bl.a. Google Analytics, Google Search Console og Accuranker for at følge med i udviklingen.

Det kan vi gøre

Vi kan sagtens holde øje med Google Analytics, Google Search Console og Accuranker for dig med henblik på at forbedre performance løbende ud fra indsamlede data.

Skal du i gang med et migreringsprojekt?

Har du brug for hjælp til migrering? Du er altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak om dine muligheder.