Ønsker du en bedre forståelse af, hvad Core Web Vitals er, samt hvordan du kan måle og optimere disse for din hjemmeside? Så læs med her.
Core Web Vitals er et måleværktøj bestående af en række parametre, som med fordel kan anvendes af webudviklere og hjemmesideejere. Formålet er at skabe en forståelse af brugeroplevelsen på en hjemmeside med henblik på at optimere denne.
Core Web Vitals betegner tre primære parametre:
- Largest Contentful Paint (LCP): LCP refererer til en hjemmesides load-hastighed. Det vil sige den tid, der går, fra en side begynder at loade, indtil det største element (f.eks. billede eller tekst) på siden fremstår for brugeren.
- First Input Delay (FID): FID vedrører en sides interaktivitet og betegner den tid, det tager, fra en bruger interagerer med et element på siden (f.eks. når vedkommende klikker på et link eller foretager en indtastning), til siden reagerer på aktiviteten.
- Cumulative Layout Shift (CLS): CLS vedrører en sides visuelle stabilitet. Det vil sige, hvorvidt og hvordan elementer (f.eks. links og knapper) bevæger sig, når siden er færdig med at loade, og brugeren interagerer med siden.
Hvorfor bør du være opmærksom på dine Core Web Vitals?
Google anvender Core Web Vitals – i samspil med andre parametre såsom kvaliteten af en hjemmesides indhold, sikkerhed og mobilvenlighed – til at identificere de mest relevante søgeresultater. På den vis bliver brugeren mødt af det bedste indhold.
Organisk søgning står for en god mængde af trafikken til hjemmesider. Der er således god grund til at fokusere på dine Core Web Vitals.
Core Web Vitals er ligeledes essentielle med henblik på at skabe en positiv brugeroplevelse.
En dårlig CLS kan f.eks. medføre, at elementerne på en side bevæger sig, når en bruger interagerer med disse. Dette kan være frustrerende for brugeren, som måske er ved at læse en tekst eller klikke sig ind på et link.
En dårlig brugeroplevelse kan betyde, at brugeren forlader din side og fravælger at klikke sig ind på denne i fremtiden. Det kan have en negativ indflydelse på eksempelvis trafik og salg via hjemmesiden.
Hvordan kan du måle og optimere dine Core Web Vitals?
Du kan holde øje med, hvordan dine Core Web Vitals bedømmes gennem rapporten i Google Search Console (GSC) eller via PageSpeed Insights (PSI).
#Hvad er en god LCP? – og hvordan kan den optimeres?
En god LCP skal være på 2,5 sekunder eller derunder. Din LCP behøver forbedringer, hvis den er over 2,5 sekunder og op til 4 sekunder. En LCP på mere end 4 sekunder betragtes som dårlig.
Der findes mange måder, hvorpå du kan optimere din LCP. Du kan eksempelvis skære ned på unødvendige visuelle elementer eller reducere størrelsen af disse. Du kan også gøre brug af et Content Delivery Network (CDN) med henblik på at øge den hastighed, hvormed indholdet leveres til brugeren ved at bruge en server, som er geografisk tættere på brugeren.
#Hvad er en god FID? – og hvordan kan den optimeres?
En god FID er på under 100 millisekunder. Er din FID over 100, men under 300 millisekunder er der behov for forbedring. En FID på over 300 millisekunder betragtes som dårlig.
FID kan være vanskelig at måle, idet ikke alle brugere interagerer med en side. Det samme gælder for testværktøjer. Du kan eksempelvis få indsigt i FID ved at se på Total Blocking Time (TBT) i PageSpeed Insigts.
Har du behov for at optimere din FID, kan du eksempelvis gøre dette ved at reducere JavaScript-filer og slette unødvendige JavaScripts.
Bemærk, at FID kan blive påvirket negativt af eksterne elementer, som er uden for webudvikleren og hjemmesideejerens kontrol. Eksempler herpå kunne være brugerens anvendte enhed og internethastighed.
# Hvad er en god CLS? – og hvordan kan den optimeres?
En god CLS skal være på 0,1 eller derunder. En CLS over 0,1 og under 0,25 har behov for forbedring, imens en CLS på over 0,25 bedømmes som dårlig.
Du kan eksempelvis optimere din CLS ved at være opmærksom på opsætning af billeder og font. F.eks. kan du reservere plads til et billede og specificere dettes højde og bredde med et tag. Du kan også anvende en eksisterende font fremfor en specialdesignet version.