Picture of <div><strong>Forfatter</strong></div>Rune Bruun Hansen

Forfatter
Rune Bruun Hansen

CEO & Senior Digital Specialist hos Vaekst Digital A/S
Rune har arbejdet med online marketing siden 2006 og hjulpet brands som Danfoss, Lego, Sport24, Esmark m.fl. med at skabe vækst digitalt.

Picture of <div><strong>Forfatter</strong></div>Rune Bruun Hansen

Forfatter
Rune Bruun Hansen

Læsetid
3 minutter
Kategori
Indholdsfortegnelse

Hvad er intern linkbuilding og hvordan påvirker det SEO?

Intern linkbuilding er en fundamental del af SEO, som hjælper med at forbedre både brugeroplevelsen og din hjemmesides placering på Google.

Kort fortalt handler intern linkbuilding om at skabe links fra én side til en anden inden for samme hjemmeside (i modsætning til ‘ekstern linkbuilding‘, der sker mellem 2 seperate website).

Eksempel på internt link hos Højmark Rejser:

De interne links skaber en struktur, der hjælper både brugere og søgemaskiner med at navigere effektivt, hvilket kan øge hjemmesidens troværdighed og relevans i Googles øjne.

Hvorfor er intern linkbuilding vigtigt?

Intern linkbuilding har flere vigtige funktioner:

  1. Forbedrer brugeroplevelsen
    Gode interne links hjælper brugerne med at finde relateret indhold og forblive længere tid på din hjemmeside.
  2. Fordeler ‘linkværdi’ på tværs af siden
    Når en side har mange eksterne links pegende mod den, kan en effektiv intern linkstruktur hjælpe med at fordele denne “link juice” til andre undersider, hvilket forbedrer deres SEO-værdi.
  3. Hjælper Google med at indeksere din side bedre
    Interne links skaber en logisk struktur, som gør det lettere for Googles “crawlers” at navigere og indeksere dit indhold.

Sådan arbejder du med intern linkbuilding

 

  1. Identificer din sides vigtigste indhold
    Start med at finde ud af, hvilket indhold der er vigtigst for din hjemmeside, og som potentielt driver mest værdi, enten i form af trafik eller konverteringer. Dette kan være landingssider, produktkategorier eller blogindlæg, som du ønsker at rangere højt på Google.
  2. Byg en logisk struktur
    En logisk struktur hjælper både brugerne og søgemaskinerne. Typisk kan man bygge sin side op i en pyramidestruktur:

    1. Forsiden: Øverst og linker til de vigtigste undersider.
    2. Kategorisider: Linker til indholdssider under hver kategori.
    3. Individuelle sider: Linker til relevante relaterede sider i samme kategori.
  3. Brug kontekstuelle links
    Når du linker til andet indhold, er det ideelt at placere disse links i selve tekstens kontekst, snarere end i en menu eller sidefod. Sørg for, at dine links er relevante for teksten og tilføjer værdi for brugeren.
  4. Anvend varierende og beskrivende ankertekster
    Ankerteksten (den synlige tekst, der indeholder linket) bør være beskrivende og relevant for det indhold, brugeren lander på. Undgå over-optimerede ankertekster som “skiferie norge” på links, men variér dem med naturlige termer som “se vores guide til skiferie i Norge” og “læs om skiferie i Norge”.
  5. Link fra nye til gamle sider og omvendt
    For at sikre, at dit indhold hele tiden forbindes og opdateres, kan du linke fra nye blogindlæg til ældre relevante artikler – og vice versa. Dette skaber en tidsmæssig kontinuitet og viser Google, at din side er opdateret og dynamisk.
  6. Analyser og optimer løbende
    Brug værktøjer som Google Search Console, Ahrefs, eller Screaming Frog til at analysere din sides interne linkstruktur. Disse værktøjer kan hjælpe med at identificere sider, der har få interne links, samt sikre, at dine vigtigste sider har den nødvendige linkværdi.

Almindelige fejl ved intern linkbuilding

 

  1. At lave links uden værdi
    Links skal ikke være tilfældige, men nøje planlagte. Undgå at tilføje links, som ikke bidrager til brugeroplevelsen eller SEO-mæssigt.
  2. Overbelastning med links
    Brug kun de nødvendige interne links. Hvis en side har alt for mange links, risikerer du, at brugerne ikke følger dem, og at søgemaskinerne opfatter dem som spam.
  3. Mangel på opdatering af gamle links
    Når du opdaterer sider eller omstrukturerer dit indhold, bør du sikre, at gamle links opdateres, så de ikke fører til døde sider, redirects eller irrelevante emner.

En stærk intern linkstrategi handler altså om at skabe værdi for både brugeren og søgemaskinerne – og når du først har fået styr på den, vil du se de positive resultater af dine anstrengelser.